(recept
si oblíbilo 37 návštěvníků)
Zázvorová limonáda
Potřebné ingredience
asi 170 g čerstvého zázvoru 3-4 citrony (můžete použít i limetku popř. pomeranč) 1,5 l vody asi 4-5 lžic třtinového cukru
Postup přípravy
Čerstvý zázvor oloupejte a nastrouhejte do nádoby. Zalijte vařící vodou cca 1,5 litrem, zakryjte a nechte přibližně 20 minut luhovat. Takhle vychlazenou směs přeceďte. Přidejte podle chuti cukr a šťávu z citronů. Nechte „zázvorovku“ pořádně vychladit a pozvěte na drik své přátele. Příjemně vás probere a ochladí.
PERLIVÁ varianta:
4 l láhev od okurek
asi 300 g čerstvého zázvoru
4 l vody
450 g krystalového cukru
2 citróny
živnou sůl pro výrobu vín
vinné kvasinky z drogerie
Do hrnku nasypeme kvasnice, přidáme kostku cukru a malé množství vlažné vody, aby kvasinky začaly pracovat. Zázvor oloupeme nožem a nastrouháme nebo nahrubo rozmixujeme na kaši. Vodu svaříme s cukrem. Kaši ze zázvoru nasypeme do láhve a zalijeme vroucí sladkou vodou. Přidáme polovinu sáčku vinné živné soli a šťávu z obou citrónů. Hrdlo převážeme plátýnkem nebo zakryjeme talířkem. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Na závěr vlijeme kvasinky. Láhev znovu zakryjeme a necháme na teplém místě. Druhý až třetí den začne limonáda perlit, ochutnáme brčkem. Slijeme limonádu do lahví a dáme vychladit, aby se cukr nepřeměnil na alkohol vychlazenou ji podáváme s limetkou nebo citrónem. Děti budou mít z limonády radost a vy můžete mít radost z toho, že pijí něco tak zdravého. Limonáda obsahuje ochranné a zahřívací látky, které se v čínské medicíně užívají již po tisíciletí.
PERLIVÁ varianta:
4 l láhev od okurek
asi 300 g čerstvého zázvoru
4 l vody
450 g krystalového cukru
2 citróny
živnou sůl pro výrobu vín
vinné kvasinky z drogerie
Do hrnku nasypeme kvasnice, přidáme kostku cukru a malé množství vlažné vody, aby kvasinky začaly pracovat. Zázvor oloupeme nožem a nastrouháme nebo nahrubo rozmixujeme na kaši. Vodu svaříme s cukrem. Kaši ze zázvoru nasypeme do láhve a zalijeme vroucí sladkou vodou. Přidáme polovinu sáčku vinné živné soli a šťávu z obou citrónů. Hrdlo převážeme plátýnkem nebo zakryjeme talířkem. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Na závěr vlijeme kvasinky. Láhev znovu zakryjeme a necháme na teplém místě. Druhý až třetí den začne limonáda perlit, ochutnáme brčkem. Slijeme limonádu do lahví a dáme vychladit, aby se cukr nepřeměnil na alkohol vychlazenou ji podáváme s limetkou nebo citrónem. Děti budou mít z limonády radost a vy můžete mít radost z toho, že pijí něco tak zdravého. Limonáda obsahuje ochranné a zahřívací látky, které se v čínské medicíně užívají již po tisíciletí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
evina76
(upraveno)
22. 6. 2013, 20:36
Tak nevím, kde je chyba, dělala jsem přesně podle návodu - neperlivou variantu a muselajsem vylít, nedalo se to pít, příliš pálivé a vůbec nám nechutnala
carlos
(upraveno)
23. 5. 2013, 13:26
Dobrý den, prosím Vás kde koupím tu živnou sůl pro kvasinky a vinné kvasinky? Děkuji Vlaďka
Olynka
(upraveno)
23. 5. 2013, 12:47
Dobrý den, dělám podle vašeho návodu a zázvorovka je vždy hodně ostrá. Tedy záleží na to, kde zázvor koupím. Jak je to možné? Dělám něco špatně?